Zpět na hlavní stránku

Dopis předsedy OS ČLK členům
před okresním shromážděním 2004


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

obracím se na Vás jako Vámi zvolený předseda OS ČLK v Děčíně, který právě končí své druhé funkční období. Pravda, byl jsem zvolen podruhé do funkce 18. 1. 2000 na tři roky, v listopadu 2002 sjezd delegátů v Brně sám sobě i všem funkcionářům v ČLK funkční období o další rok prodloužil a když se totéž opakovalo i v listopadu 2003, nemohl jsem již s ohledem na demokratické cítění toto rozhodnutí znovu akceptovat a proto jsem se rozhodl oznámit Vám, že považuji za legitimní termín ukončení svého funkčního období právě leden - únor 2004, i když bych dle usnesení sjezdu ještě další rok mohl funkci vykonávat.

Nepovažuji za demokratické rozhodnutí sjezdu o opakovaném prodlužování funkčního období sobě samému, tedy delegátům sjezdu. Tímto rozhodnutím se vlastně oddalují svobodné volby nových delegátů sjezdu, kteří by více resonovali s náladami a cítěním, které v ČLK opravdu doznaly určitého posunu. Oddalování svobodných voleb administrativním rozhodnutím není atributem demokratické organizace, byť by to nepochybně právní oddělení ČLK zdůvodnilo, neb to zdůvodní takřka cokoliv. Oficiální důvod je přistupování Evropské unii. Posuďte sami....

Domnívám se, že za těch 7 let jsme udělali kus práce a za největší považuji aktivní roli při transformaci zdravotnictví v našem okrese v letech 1997-1998, kde se podařilo redukovat kapacity na racionální míru. Dvě funkční akutní nemocnice v okrese a zcela zprivatizovaná síť ambulantních služeb tvoří funkční základ moderního zdravotnického systému, který nám v jiných okresech závidí. Dokladem toho je, že audit na děčínskou nemocnici dopadl nejlépe z auditů na všechny krajem řízené nemocnice, že naše nemocnice v okrese nejsou vytunelovány a rozparcelovány na řadu nezávislých soukromých subjektů a tím v ekonomické situaci podobné nemocnici mostecké či chomutovské. Věřte, že zabránění těmto tendencím, případně náprava již načatých kroků oním směrem, vyžadovalo velké úsilí a často i osobní odvahy. Tam, kde se to nepodařilo, jsou velké ekonomické problémy. V děčínské nemocnici ne, tam jen ty běžné.

V našem okrese má Česká lékařská komora dobrý zvuk, snažíme se všichni vykonávat svoji činnost pro dobro pacientů a pro dobro lékařů. Dodržovat etiku lékařské práce, dbát na kvalifikaci, kvalitu léčebného procesu. Proto nám v představenstvu záleží na tom, aby předsedou nebo předsedkyní byl zvolen kolega znalý problematiky, který by byl schopen reprezentovat většinu názorů a přání lékařů v okrese a který by svoji funkci nedělal hlavně proto, aby se mediálně zviditelnil a posílil své osobní ambice, jak to můžeme vidět i v ČLK.

Představenstvo OS ČLK Děčín se rozhodlo představit Vám svého kandidáta na předsedu okresního sdružení Děčín. Je to MUDr. Alena Sellnerová, dosavadní předsedkyně revizní komise OS ČLK, která s kandidaturou souhlasí. Shodou okolností bude předseda OS ČLK Děčín v roce 2004 i "rotujícím" předsedou krajské rady ČLK.

Bude-li zvolena, pak na její místo v revizní komisi navrhujeme MUDr. Ivana Suchardu; i když je ze SEVERU, pracuje také v Děčíně a mohl by klidné být volen i za JIH, kterému se v RK případnou volbou MUDr. Sellnerové za předsedkyni místo v RK uprázdní.

Představenstvo po několika doplněních se rozhodlo setrvat ještě jeden rok ve svých funkcích, proto je třeba doplnit ho na dvou místech. Po jednom za SEVER po abdikovavším MUDr. Fluskovi a za JIH po MUDr. Ullrychovi, tudíž ze svého středu bude pak muset představenstvo po doplnění zvolit i nového místopředsedu.

Delegátem sjezdu je automaticky nový předseda, MUDr. Slavík za jih ve funkci zůstává, bude třeba dovolit delegáta za SEVER místo MUDr. Šrámkové, která také na protest proti manipulacím na sjezdu se této funkce vzdala.

Na všechny volené posty je možno kromě námi navržených kandidátů navrhnout i další a proto Vás vyzývám, abyste tak učinili, dle stavovských předpisů je povolena i volební kampaň.

I když bylo konání okresního shromáždění řádně oznámeno v zákoně stanoveném termínu chtěl bych zdůraznit mimořádnou důležitost tohoto volebního shromáždění. Jaké si zvolíme představitele našeho stavu v okrese, tak se budeme profilovat a prezentovat i celostátně. Apeluji na Vás proto, abyste se hlavně okresního shromáždění zúčastnili a zodpovědně zvolili své představitele ve stavovské organizaci, která ze zákona musí reprezentovat Vaše zájmy a postoje a dbát nad etikou našeho povolání.

Okresní shromáždění lékařů okresu Děčín se koná dne 18. února 2004 (středa) od 15 hodin v Děčíně I., Společenský dům Střelnice - malý sál.

Děkuji Vám za dosavadní spolupráci.

MUDr. František Plhoň,

předseda OS ČLK Děčín

V Děčíně 9. 2. 2004

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster