Zpět na hlavní stránku

Zápis ze schůze ambulantních specialistů
okresu děcín


   Dne 27. listopadu 2003 v 16:00 hodin konala již tradiční schůzka ambulantních specialistů, pořádaná Okresním sdružením České lékařské komory v Děčíně.

   PROGRAM:

  1. Výsledky jednání s pojišťovnami o cenách péče na I. pololetí 2004
  2. Některé právní otázky ambulantní praxe (PN, dokumentace, důležité aspekty spolupráce s PL)
  3. Postřehy ze sjezdu ČLK - situace v Komoře

Přítomno bylo dle presenční listiny 37 lékařů.

Ad 1) Problematika financí - přednesl MUDr. Plhoň, předseda OS ČLK.

Předseda OS ČLK MUDr. Plhoň při projevu (v pozadí dr. Bělka
   Po uvítání přítomných kolegů seznámil auditorium  s finanční situací VZP- deficit plateb pojišťoven - nelze ovlivnit - reforma? Dále provedl rozbor materiálů, který vyšel z Vlády ČR:
  • Oddlužení nemocnic - Nemocnice Děčín - dobré hospodaření, dobrá úroveň ve východní části Ústeckého kaje (ÚL, DC, LTM),
  • Spoluúčastí pacientů klesne návštěvnost v ordinacích - pokud ovšem bude zavedena,
  • Redukce lůžek, souběhy, také se chystají nové recepty - s podpisy pacientů, kterým by měli potvrdit, že byli seznámeni s výší doplatku a souhlasí s předepsáním léku s doplatkem!

   Pokud nebudou splněny požadavky nemocnic, plánuje LOK a ČLK stávku (před Velikonocemi). Pro AS je to nevýhodné, je to tlak stále na přerozdělení prostředků směrem k lůžkové složce - proto je i nevýhodné podepsat plné moci k zastupování v jednání o cenách sdružení ČLK o.s.

   Financování v 1. čtvrtletí 2004:

   Nedošlo k dohodě o ceně u 4 segmentů, ambulantní specialisté se dohodli. Bude vydána vyhláška MZd, kde tato dohoda bude respektována. I tak je to relativně nevýhodné, neboť dohoda nereflektuje na zvyšování cen. U segmentů, které se nedohodly, bude platit vyhláška z 29. prosinec 2002 - jejich ceny jsou tedy zmrazeny.

Diskuse - mělo by dojít ke zvýšení ceny za režii (DPH, ceny energií), valorizace nefunguje.

Ad 2) Provozní a legislativní otázky, spolupráce AS s PL - MUDr. Slavík, MUDr. Sucharda

   Podnětem k tomuto bloku byly zejména připomínky členů sdružení PL - DC JIH.

   MUDr. Slavík nejprve objasnil ambulantním specialistům základní systém honorování praktických lékařů - modifikovanou výkonovou platbu u praktického lékaře.

   Přítomní byli seznámeni se zásadami úhrad pojišťoven praktickým lékařům, které mají systém bonifikací a pokut za čerpání indikované péče - tedy i ošetření jejich pacientů u ambulantních specialistů. Jelikož je kalkulováno se všemi návštěvami, doporučenými i nedoporučenými, je to situace, kterou PL dokáží ovlivnit jen zcela vzdáleně.

   Oboustranné připomínky k předávání dokumentace o provedeném vyšetření ( resp. doporučení k tomuto vyšetření), předávání zpráv ambulantního specialisty PL.

   Dále byli AS upozornění na platné předpisy při vystavování legitimací PN a vedení agendy práce neschopných, kde je povinností vystavit PN tím lékařem, který stav PN zjistí (s výjimkou lékaře RZP a APS). Pokud je praktický lékař ochoten PN vystavit, zatím to upřednostňujeme, ale pokud není ochoten, pak nic nezprošťuje AS od povinnosti PN vystavit. Stejně tak i převozy sanitními vozidly. Neschopenku nesmí vystavit pouze lékař RZP a LSPP. Ostatní lékaři mohou vést a vystavovat PN (Vyhláška o posuzování PN).

   Vystavení tiskopisu PN je třeba uvést do zprávy pro AS, odmítnutí PN pacientem by mělo být zaznamenáno ve zprávě (hlášení zaměstnavateli u rizikových povolání).

   Přehledné zpracování tématu je na naších webových stránkách v poradně.

   Diskuse.

Ad 3) Informace o XV. sjezdu ČLK - MUDr. Plhoň, MUDr. Slavík, MUDr. Šrámková
- delegáti na sjezd ČLK

   Informace o proběhlém sjezdu, přijaté změny stavovských předpisů.

   Předseda MUDr. Plhoň oznámil, že již nehodlá vykonávat funkci předsedy déle než měl původní mandát, protože se neztotožňuje s manipulacemi při opakovaném prodlužování stávajícího funkčního období sjezdem všech volených funkcí v ČLK. Odporuje to zásadám demokracie. Podobně reagují jen diktátoři a absolutistické režimy bojící se svobodných voleb. Na závěr pozval předseda OS ČLK na Okresní shromáždění, které se koná ve středu 18. 2. 2003 v Děčíně na Střelnici a bude proto volební.

   MUDr. Plhoň upozornil na návrh zákona o zdravotní péči, zákon o ČLK a zákon o způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékařů. Tyto zákony posuzuje legislativní rada vlády před jejich předložením Parlamentu. Zejména zákon o ZZ je důležitý, protože řeší mj. prodej a dědění praxí, výběrové řízení již ne pro smlouvy s pojišťovnami, ale pro zařazení do sítě veřejných zdravotnických zařízení. Při kladném výsledku výběrového řízení nebude jen možnost, ale povinnost pojišťovny smlouvu uzavřít. Jedině tak lze dosáhnout na možnost ovlivňování tvorby sítě poskytovatelů státem a kraji, bez ohledu na to, kdo je zřizovatelem ZZ.

   Informace z KrÚ Ústeckého kraje - byl vydán Číselník správních obvodů obcí s rozšířenou působností v Ústeckém kraji.

   Od r. 2004 budou platit pouze recepty a žádanky s modrý pruhem opatřené kódem příslušné obce s rozšířenou působností, jejichž obecní úřady dle územní příslušnosti budou tyto evidované tiskopisy prodávat. Tyto evidované recepty a žádanky je nutné zakoupit na Městském úřadě Děčín, Městském úřadě Rumburk a na Městském úřadě Varnsdorf - odboru sociálních věcí. Vydávány budou na základě předložení platné registrace.

   Svolání této schůzky bylo přítomnými označeno za prospěšné. V této tradici hodlá OS ČLK pokračovat.

 

( NA DOMOVSKOU STRÁNKU OS ČLK )          ( NAHORU )

Aktuality - Kontakt na OS - Poradna - Zákony a předpisy - Zápisy ze schůzí - Zdravotní pojišťovny - Zprávy z ČLK
Stránky připravuje Okresní sdružení České lékařské komory v Děčíně ( info[zavináč]clk.cz )
Návštěvnost našich stránek je sledována serverem NAVRCHOLU.cz
(C) 2002-2005 Webmaster